Wüsthof - Een bedrijf in ontwikkeling met een duidelijke strategische koers.

Een interview met de bedrijfsleiding.

“Een bedrijf met een sterke merknaam zoals WÜSTHOF, met een duidelijk geloof in premium-positionering en de wil internationaal te groeien en de volgende generatie van de familie daarin te mogen begeleiden, is een formidabele uitdaging waarop ik mij ontzettend verheug”, vertelde Markus Kepka toen hij in juli 2018 bedrijfsleider en CEO werd van WÜSTHOF GmbH.

Project 8 en onze nieuwe visie.

1. Bij WÜSTHOF staat alles in het teken van verandering. Hoe kwamen Viola Wüsthof en Harald Wüsthof tot het besluit om een externe bedrijfsleider in het hoogste management van het bedrijf aan te stellen?

Markus Kepka: De familie Wüsthof leidt het bedrijf al 200 jaar, daarbij stonden geavanceerde technologieën en innovatieve producten altijd garant voor succes. De afgelopen jaren hebben Viola Wüsthof en Harald Wüsthof ingezien dat door de voortschrijdende internationalisering, een consequente koers als topmerk en ook digitalisering, van groeiende betekenis zijn. Om deze uitdagingen met de nodige knowhow het hoofd te bieden, werd besloten nog een bedrijfsleider aan te stellen.

2. Wat schuilt er achter de naam Project 8?

Markus Kepka: WÜSTHOF wordt met Viola Wüsthof en Harald Wüsthof al door de 7de generatie van de familie geleid en beiden zijn op zoek naar een vooruitziend perspectief voor het merk. Daarom willen we in een vroeg stadium de voorwaarden creëren voor de 8ste generatie en hebben deze insteek Project 8 genoemd. Waarom? We hebben ingezien dat onze medewerkers iets tastbaars nodig hebben om inzicht te krijgen, in de processen die meerdere jaren omvatten, zodat zij deze samen met ons kunnen realiseren.

3. Welke merkstrategie volgt het bedrijf op weg naar de 8ste generatie?

Markus Kepka: We positioneren WÜSTHOF als toonaangevende expert op het gebied van messen voor culinaire omgevingen. Er is tot nu toe geen enkel ander internationaal merk van betekenis dat dit segment voor zich opeist. We zien deze focus dan ook als de krachtige motor achter het merk WÜSTHOF op weg naar de 8ste generatie. Kort gezegd: het nieuwe WÜSTHOF staat voor messen – niet meer, maar ook niet minder.

4. Wat betekent de digitale transformatie voor het nieuwe WÜSTHOF?

Viola Wüsthof: Vooral meer nabijheid tot de klant. Digitale transformatie betekent voor ons dat we alle mogelijkheden voor moderne communicatie zullen inzetten om direct in contact te treden met de gebruikers van onze messen. Daarbij is de modernisering en optimalisering van soms decennia oude marketingprocessen onderdeel van de strategie: wij willen de passie voor het snijden overbrengen. Het nieuwe Wüsthof zal zich, door een compleet onlineaanbod van producten en de meest uiteenlopende diensten, profileren als de meest bekwame in het segment van premiummessen.

5. ‘Premiumisering’ en snij-oplossingen voor alle culinaire toepassingen. Wat moet de consument zich daarbij voorstellen?

Harald Wüsthof: Als bedrijf dat 90 procent van de producten in de “messenstad Solingen” produceert – en dat met de modernste technologie en de hoogste kwaliteitsnormen – staan we van nature al voor premiumkwaliteit. Dat willen we ook consequent aan onze klanten laten weten. Net zo consequent willen we ook ons aanbod concentreren op producten, waarbij ‘ het snijden’ op de voorgrond staat – dus voornamelijk messen, gebruikt voor de bereiding en de consumptie van voedsel. Het assortiment wordt aangevuld met gebruiksvriendelijke producten rondom messen, voor het bewaren, slijpen en onderhouden ervan. Dat kunnen fysieke producten zijn maar ook diensten. Alle andere soorten producten zullen op de middellange termijn uit het assortiment verdwijnen.

6. Er moeten nieuwe doelgroepen worden aangeboord. Hoe wilt u deze aanspreken?

Viola Wüsthof: Voordat we de doelgroepen voor WÜSTHOF hebben vastgelegd, hebben we de speciale uitdagingen van de verschillende consumentgroepen onder de loep genomen en diepgaand geanalyseerd. Daarna hebben we nieuwe focusgroepen geselecteerd en onze producten en diensten zo ontwikkeld, dat volledig aan de wensen van de betreffende groepen op het gebied van messen wordt voldaan. Door deze gestructureerde segmentering kunnen wij mensen specifiek aanspreken via afzonderlijke verkoop- en communicatiekanalen. Daarbij zullen we het persoonlijke contact met onze consumenten – direct of via digitale media – in onze toekomstige communicatiestrategie op de voorgrond zetten.

7. Welke betekenis heeft de dealer voor WÜSTHOF? Komen er nieuwe kanalen bij? En hoe ondersteunt WÜSTHOF de verkoop direct bij verkooppunten?

Markus Kepka: De dealer is altijd al het belangrijkste verkoopkanaal geweest voor WÜSTHOF. Competent advies heeft bij eersteklas messen een ongekende waarde - in het bijzonder in Duitsland. Daarom gaan we de kwaliteit van onze partners controleren, omdat niet iedere dealer aan de hoogste vereisten van onze toekomstige, hoogwaardige marktstrategie voldoet. Omdat de dealers slechts een deel van onze doelgroepen vertegenwoordigen, zullen we ons ook meer concentreren op andere verkoopkanalen. Voor de verschillende doelgroepen zijn we van plan voor ieder kanaal het assortiment te differentiëren en efficiënt te positioneren. Daarnaast plannen we themagebonden activiteiten, die de frequentie in alle verkoopkanalen zullen verhogen. Daarmee willen we het betreffende verkooppunt weer aantrekkelijker maken voor consumenten. Dat betekent: we willen niet met iedere dealer maar wel met iedere goede dealer samenwerken.

8. Het thema internationalisering is bij WÜSTHOF al heel lang bekend. In welke markten is WÜSTHOF op haar sterkst? En waar gaat de reis nog meer naartoe?

Harald Wüsthof: Traditioneel is Noord-Amerika, met name de VS, veruit de grootste afzetmarkt voor WÜSTHOF. Door de consequente ontwikkeling van het merk is het de afgelopen jaren met veel succes gegroeid. Met de ervaringen van dit succesverhaal willen we nu ook andere exportmarkten betreden. Daarbij staat naast de uitbouw van onze activiteiten in Europa in het bijzonder Azië op de agenda – nog een stap om de mondiale portfolio van het bedrijf verder uit te breiden.

9. Een nieuwe visie wordt realiteit. Welke conclusie kunt u trekken uit de eerste maanden?

Markus Kepka: Het is echt geweldig. Strategische, organisatorische en operationele veranderingen, die in grote merkartikelbedrijven vaak jaren kunnen duren, hebben wij door de flexibele structuur bij WÜSTHOF in heel korte tijd in gang kunnen zetten. Daar word ik heel erg enthousiast van. Wat het meeste indruk op mij heeft gemaakt, zijn de passie en de trots waarmee de vele van he reeds jaren soms al tientallen jaren bij het bedrijf werkende medewerkers het merk begeleiden op deze nieuw ingeslagen weg.